Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi olan Dr. Öğr. Üyesi Deniz İştipliler’in önderliğini yaptığı proje, “Avrupa Genelinde Yüksek – Çıktılı Fenotiplemenin Yaygınlaştırılması: İşbirlikçi Bilgi Değişimi ve Teknoloji Transferinin Geliştirilmesi- PHENOWEX” adını taşıyor. Bu proje, Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa Programı HORIZON-WIDERA-2023-ACCESS-02 kapsamında destek almayı hak kazandı. Projenin amacı, Ege Üniversitesi’nin “Akıllı Tarım” ve “Yüksek Çıktılı Bitki Fenotiplemesi” alanlarında Avrupa çapında bilimsel mükemmellik ve yenilikçilik kapasitesini artırmak.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, projeyi ve ekibi tebrik ederek, iklim değişikliğinin tarım ve gıda üretimine olan olumsuz etkilerine dikkat çekti. Araştırmanın detayları hakkında bilgi veren proje koordinatörü Deniz İştipliler ise küresel iklim değişikliğinin tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirtti. Bu sebeple yeni bitkilerin hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve üretime sunulması gerektiğini vurguladı. Bitki ıslahı programları için fenotipleme sürecinin kritik önem taşıdığını ifade eden İştipliler, son yıllarda gelişen sensör teknolojileri ile hızlı ve etkin bir şekilde bitki değerlendirmenin mümkün hale geldiğini belirtti.
Projenin kısa adı PHENOWEX olan kısmını anlatan Deniz İştipliler, projenin Avrupa çapında bilimsel mükemmellik ve yenilikçilik kapasitesini artırmayı hedeflediğini söyledi. Ege Üniversitesi’nin koordinatör olduğu projede Türkiye, Hollanda, Almanya, İtalya ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nden beş partner ülke yer alıyor. Projenin toplam bütçesi 1 milyon 443 bin Euro iken, Ege Üniversitesi’nin payı ise 470 bin Euro olarak belirlendi. Projenin amaçları arasında üniversitenin bilimsel mükemmellik seviyesini artırmak, sürdürülebilir bir bilimsel ağ oluşturmak ve inovasyon kapasitesini geliştirmek yer alıyor.
Proje ekibinde yer alan diğer isimler arasında Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Özgür Tatar, Prof. Dr. Emre İlker, Dr. Öğr. Üyesi Aliye Yıldırım Keskinoğlu bulunuyor. Proje, Türkiye’den Ege Üniversitesi, İtalya’dan Coniglio Nazionale Delle Ricerche, Almanya’dan Forschungszentrum Julich GMBH, Hollanda’dan Stichting Wageningen Research ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nden CYENS Center of Excellence konsorsiyumu tarafından yürütülüyor. Bu iş birliği ile tarım alanında önemli adımlar atılması ve inovasyonun desteklenmesi amaçlanıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.