X
İzmir’de Deprem ve Yapı Bilimi Günleri Başladı!
Görüntülenme Sayısı : 1944

İzmir’de Deprem ve Yapı Bilimi Günleri Başladı!

ABONE OL
3 Şubat 2025 15:40
İzmir’de Deprem ve Yapı Bilimi Günleri Başladı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Deprem ve Yapı Bilimi Günleri, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) ‘Bilimle güçlenen yapılarla depreme dirençli kentler’ sloganıyla başladı. İki gün sürecek etkinliğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

Başkan Dr. Cemil Tugay, panelde yaptığı konuşmada, yaşanan her türlü olayın sorumlusunun kamu yönetimleri olduğunu vurgulayarak, “Halkın kendi kendine çözüm üretmesini beklemek, yanlış bir anlayıştır” dedi. Tugay, deprem sonrası insanların problemleri tanımlamakta güçlük çektiğini ve bu nedenle gereken adımları atamadıklarını belirtti. 30 Ekim İzmir depremi gibi felaketleri hatırlatarak, “Kimi binalar çökmüş, insanlar enkaz altında kalmıştı. Engelli birey sayısındaki artışların nedenlerinden biri doğal afetlerdir. Bu konuda yeterli veri yok, ama ölüm ve yaralanma rakamları oldukça yüksek” diye konuştu.

Başkan Tugay, insanların güvensiz binalarda yaşamasına izin vermeyeceklerini ifade etti: “Bayraklı ve Bornova’da yapı envanteri çalışmalarımız tamamlandı. Diğer ilçelerde de çalışmalar bittikten sonra, insanları güvensiz binalarda tutmayacağız. İzmir’in temel sorunları arasında deprem riskini azaltma en öncelikli konular arasında yer alıyor. Belediye bütçesinden gereken payı ayıracağız. Herkesin çaresiz kaldığını düşünmüyorum; mantıklı çözümler var ve adım atmamız gerekiyor.”

Tugay, deprem riskini her zaman konuşmalarında vurguladıklarını, fakat radikal adımlar atma noktasında yavaş kaldıklarını belirtti. “Zorlu bir süreç yaşayabiliriz, ama önlemleri alabilecek bir şehir olarak geleceğe bakmalıyız. Deprem sırasında hayatını kaybeden insanların konuşamayan dertlerini anlayarak, onlara sahip çıkmaya çalışmalıyız” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kararlı adımları atabileceğini, fakat toplumun da desteğine ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, yapılması gerekenlerin hayati önem taşıdığını belirtti: “Ülkemizde yaşanan depremlerin yıkıcı sonuçları uzun yıllar boyunca hissediliyor. Afet öncesi yapılması gereken çalışmalar, afet sonrası yapılanlardan daha değerlidir. Bu nedenle risk azaltma çalışmaları son derece önemlidir.”

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Afet Komisyonu Üyesi Sinem Aykut Yücel, duygusal bir konuşma yaparak, “Yeni acıları engellemek için çalışan herkese teşekkür ediyorum. Deprem doğanın bir uyarısıdır. Bilimin sesini dinlemediğimizde, doğanın gücüne karşı savunmasız kalıyoruz. Sağlıksız inşa edilen binalar, azami kazanç hırsıyla yapılan miraslar bizleri kayıplara götürüyor” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Bengi Atak ise Türkiye’nin deprem riski nedeniyle yapması gerekenleri hatırlattı: “Ülkemizin coğrafyası itibarıyla en aktif deprem kuşakları arasında yer aldığını unutmamalıyız. Bilimsel verilere göre, son 120 yılda meydana gelen depremlerde yaklaşık 100 bin insanımız hayatını kaybetti. Yapı güvenliği ve depreme dirençli şehirler için hazırlık yapmak şarttır.”

Bütün bu süreç içerisinde, yapı denetim mekanizmalarının etkin bir şekilde işletilmesi gerektiğini belirten TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, “Türkiye’nin yüzde 92’si deprem riski altında. Bu nedenle alınması gereken önlemler bireylere yüklenemeyecek kadar büyük bir sorumluluktur” ifadesini kullandı

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.