Kestane Kanseriyle Mücadelede İzmir’den Destek
Görüntülenme Sayısı : 1110

Kestane Kanseriyle Mücadelede İzmir’den Destek

ABONE OL
26 Ocak 2025 10:07
Kestane Kanseriyle Mücadelede İzmir’den Destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsal alanlarda üreticilerin üretim koşullarını iyileştirmek için çeşitli destekler sunmaya devam etmektedir. Küçük Menderes Havzası’nın önemli gelir kaynaklarından biri olan kestanede, kestane kanseri hastalığıyla mücadele etmek adına hasat sonrası çalışmalara hız verilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kestane kanseri ile mücadele kapsamında Kiraz, Ödemiş ve Tire ilçelerindeki 30 mahallede toplamda 1,634 kestane üreticisine önemli destekler sağlamıştır. Bu destekler arasında 4,575 litre ardıç katranı, 1,938 kilogram göztaşı ve 6,239 litre ekipman dezenfeksiyonu için sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) bulunmaktadır. Ayrıca, sahada görevli ziraat mühendisleri, malzeme desteğinin yanı sıra üreticilere kestane kanseri ile etkili bir şekilde nasıl mücadele edeceklerine dair uygulamalı eğitimler vermektedir.

HEM DAĞITIM HEM EĞİTİM

Bu proje konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Dr. Elvan Hatipoğlu, kestane kanserinin son zamanlarda hızla yayıldığını ifade ederek, “Bu çalışmalarımıza 2018 yılında başladık. Üreticilerimize ardıç katranı, bordo bulamacı ve sodyum hipoklorit desteği veriyoruz. İlk yıl, büyük dal budama makasları ve testere gibi ekipman yardımlarımız da oldu. Bunların yanı sıra, kestane kanseri ile nasıl mücadele edileceği hakkında eğitimler verdik. Öncelikle hastalıklı dokunun altından beyaz doku görünene kadar temizlenmesi gerektiğini anlattık. Daha sonra ise üç birim ardıç katranı ile bir birim göztaşını karıştırarak macun haline getirmeyi ve budama sonrası temizlenen açık yaralara sürülmesi gerektiğini vurguladık. Hastalıklı olan dalların kesilmesi sırasında kullanılan ekipmanın, başka bir ağaçta kullanılmadan önce sodyum hipoklorit ile dezenfekte edilmesi gerektiğini de belirttik. Dönem dönem bu eğitimleri tekrar ediyoruz; bu yıl da hem destek sağlayıp hem de eğitimlerimizi tekrar ettik” dedi.

“ALANLAR KENDİNİ TOPARLAMAYA BAŞLADI”

Elvan Hatipoğlu, öncelikli hedeflerinin hastalığın yayılımını durdurmak olduğunun altını çizerken, “Çünkü bu bir mantar hastalığı. Mantar sporları uygun ortamlarda çok hızlı yayılabiliyor. Önceliğimiz bu hastalığın yayılmasını önlemek. Üreticilerimiz de mücadele yöntemlerini öğrendi ve bunu benimsemiş durumda. Kestane, yüksek yerlerde ve yamaçlarda yetişen değerli bir üründür. Rekolte düşüşleri yaşanıyordu, fakat uygulamaların yapıldığı alanlar kendini toparlamaya başladı. Bu durum kestane üretimine büyük katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“KESTANENİN YOK OLMAMASI EN BÜYÜK TEMENNİMİZ”

Çalışmaları değerlendiren Kiraz Yeşildere Mahallesi Muhtarı Mustafa Aksu, kestanede yaşadıkları en büyük sorunun kestane kanseri olduğunu belirttikten sonra, “Bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Kestane bizim önemli bir gelir kaynağımız. Tarla mahsulü beklenen getiriyi sağlamadığından dolayı ağaç mahsulüne yöneldik; fakat kestane hastalıktan dolayı yok olma noktasına geldi. Zaman geçtikçe, vatandaş olarak gelirimiz de azaldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza şimdiden teşekkür ediyorum; sorunlarımızı ilettiğimizde duyarlı bir şekilde hemen desteklerini sunuyorlar. Kestane kanseri ile mücadelede de yanımızda oldukları için minnettarız. Kestanenin yok olmaması en büyük temennimizdir” şeklinde konuştu.

“GÜZEL BİR ETKİ YARATIR”

En az 10 karakter gerekli