İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarılan yüzlerce işçi, Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) öncülüğünde düzenledikleri eylemleri sürdürüyor. İşçiler, “İşimizi geri istiyoruz” sloganları atarak, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguluyorlar. Belediye binası önünde düzenlenen bu protestolar, işçi haklarına dikkat çekmek amacıyla yapılıyor ve eylemler 4. gününde de devam ediyor.
İzmir’de, işten çıkarılan işçilerin sayısının 1030 olduğu belirtilirken, bu işçilerin İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ gibi farklı şirketlerde çalıştıkları ifade ediliyor. İşçiler, sabah saatlerinde Konak’taki İzmir Büyükşehir Belediyesi Egemenlik binası önünde toplanarak, sendika yöneticileri ve çok sayıda sendika üyesinin desteğiyle eylemlerini gerçekleştirdiler. Bu topluluk, yalnızca işlerine geri dönmek istediklerini ve işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu dile getiriyor.
Eylemlerdeki duygusal anlardan biri, işten çıkarıldığını öğrenen Yasin Topar adlı işçinin yaşadığı olay. Topar, Kanalizasyon Daire Başkanlığı’nda çalışıyorken, 12 Haziran’da bir telefonla ertesi gün işe gelmemesi gerektiği bildirildiğini söylüyor. Topar, “Tam 1 aydır işsizim. Şu an 2 okuyan çocuğum var ve birisi rahatsız. Para kazanmadığım için ailemin durumundan endişeliyim” diyor. Topar, hukuksuz bir işten çıkarma yaşadığını ve maaşlarının asla ödenmediğini ifade ediyor. Onun gibi birçok işçinin çocukları ve aileleri bu durumdan olumsuz etkileniyor, dolayısıyla işlerine geri dönme umudu taşıyorlar.
Eylemde söz alan bir başka işçi, 17 yıllık çalışan Vedat Eroğlu, işten çıkarılma süreçlerinin hukuki dayanakları olmadığını belirtiyor. Eroğlu, işten çıkarıldıkları haberinin mesai saatleri sonrasında kendilerine iletildiğini ve bunun son derece yanlış bir uygulama olduğunu savunuyor. “Bize bu zulme dur desinler. Yanlış yönlendiriliyorlar. Bizim aldığımız maaşlar ortada,” diyerek yetkililere hitap eden Eroğlu, işçilerin ailelerini ve geçim mücadelelerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtiyor.
Bu protesto eylemi, Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul’un 24 Haziran’da yaptığı “Çözüm sağlanmazsa eylemler başlayacak” açıklaması doğrultusunda başlatılan fiili mücadele sürecinin bir parçası. Sendika yetkilileri, işçilerin tüm talepleri yerine getirilene kadar eylemlerin kesintisiz bir şekilde devam edeceğini vurguluyor. Bu olay, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde işçi hakları konusunu gündeme getirirken, İzmir’deki bu durum, birçok insana iş güvencesinin önemini bir kez daha hatırlatıyor.