AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) altında faaliyet gösteren Search And Rescue (SAR) Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği’nin İzmir Temsilcisi Tolga Çelik, Türkiye’nin sıkça maruz kaldığı afet türleri göz önüne alındığında, daha fazla gönüllüye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Çelik, “İnsan arayışımız var. Maraş depremi sırasında, o afet anında çaresizlikle yüz yüze geldik. Alandaki ekip sayımız bin kişiye ulaşmasına rağmen, daha fazla olsak daha fazla hayat kurtarabiliriz, diye düşündük” dedi. Bu sözler, toplumsal dayanışmanın ve yardımseverliğin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
İzmir’de yaşayan, evli ve iki çocuk babası olan Tolga Çelik, özel sektörde itfaiye kurtarma aracı üretimi yapan bir tesiste genel müdürlük görevini üstleniyor. SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği olarak 2008 yılından bu yana Türkiye genelinde bini aşkın operasyona katılarak 2000’in üzerinde insan ve 1000’in üzerinde hayvan hayatı kurtardıklarını belirtti. Çelik, Türkiye’de ve yurt dışında her türlü afete müdahale edebilme kapasitesine sahip, tamamen gönüllülerden oluşan organizasyonlarıyla gurur duyduklarını ifade etti. 2008 yılında kurulan dernek, 30 Ekim 2020’de İzmir’de faaliyete geçmiştir. 11 ilde toplamda 3 bin 200 gönüllü ile hizmet verdiklerini aktaran Tolga Çelik, herhangi bir gönüllü alımında kıstas olmadığını, gerekli eğitimlerin alınmasının yeterli olduğunu belirtti. 1999 Marmara Depremi sonrası bir araya gelen gönüllülerin, zamanla profesyonelleşerek Van, Elazığ ve Nepal depremlerinde görev aldığını da dile getirdi.
Sürekli Eğitim ve Hazırlık
Yurt içi ve yurt dışında meydana gelen afetler sonrası hızlı bir şekilde koordine olduklarını ifade eden Çelik, “Gönüllülerimizin bulunduğu WhatsApp gruplarımız var. İl bazında kendi içimizde operasyonlara hazırlanıyoruz. Olası bir afet anında hızlıca aksiyon alıyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerinde bulunan çeşitli sivil toplum kuruluşları mevcut. Ancak biz, profesyonel olarak sürekliliğe önem veriyoruz ve her an bir afet olacakmış gibi eğitimler yapıyoruz” dedi. Yeni gelen gönüllülerin bu eğitim süreçlerinden geçmesinin önemine değindi.
Canlı Hayatı Önceliklendiriyoruz
SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği olarak önceliklerinin canlı hayatı korumak olduğunu kaydeden Tolga Çelik, birçok ilde yıkıma ve can kaybına yol açan Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaşananları unutulmaz anlar olarak tanımladı. Çelik, “İzmir’den hareket ederken böyle büyük bir afetle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Olayın büyüklüğünü Adana ve Antakya’da anladık. Şoku atlatınca gerekli müdahaleleri yapmak için olayın içine girdik. İlk saatlerde soğuk bir sokaktan ‘Bana yardım edin’ sesi duyduk ve buradan hareketle mücadeleye başladık. Her ambulans sesi duymamızda bir kişinin daha kurtarılmasını ümit ettik. 20 gün boyunca oradaydık” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Gönüllü Olmak İçin Hazırlığın Önemine Dikkat Çekti
Geçen yıl suda arama kurtarma ekibi kurup Çeşme’de eğitim yaptıklarını belirten Çelik, katılmak isteyen gönüllülere kapılarının açık olduğunu kaydetti. Afet zamanında toplumun elinden gelenin en iyisini yaptığına ancak bu duyarlılığın zamanla kaybedildiğine dikkat çekti. “Türk toplumu olarak sıcakkanlıyız ve olaylara hızlı tepki veriyoruz. Ancak aynı duyarlılığın devam etmesini istiyoruz” diyen Çelik, “Bize katılacak arkadaşların gönülden teşvik edilmesi ve her an bir afet olacakmış gibi hazırlıklı olmaları gerekiyor” dedi. “S