İZMİR‘de yaşayan Ayşem Arat Tutal (51), halk oyunları, tekvando, bocce ve voleybol gibi pek çok spor dalıyla ilgilenmekte ve aynı zamanda bu alanlarda hakemlik ve antrenörlük yapmaktadır. Dört yıl önce anne olan Ayşem, kızı Biraysu Tutal‘ı (20) da sporun içine dâhil ederek yanından ayırmamıştır. Antrenmanlara ve maçlara birlikte katılan Biraysu, annesinin izinden giderek profesyonel bir voleybolcu olmuştur. Ayşem, kendi hayallerini kızıyla birlikte gerçekleştirerek aynı zamanda üniversite eğitimine de devam etmektedir. “Okulu bitirince kızımla birlikte yüksek lisans yapmak istiyorum” ifadelerini kullanmaktadır.
Ayşem Arat Tutal, elektrik mühendisi ve tekvando hakemi olan Birol Tutal (50) ile evlidir. Kızı Biraysu ile birlikte spor yaparak büyüdüler. Ayşem, kızı Biraysu’yu küçük yaşlardan itibaren spor ile iç içe yetiştirdi ve üniversite hayalini de onunla birlikte gerçekleştirdi. Şu anda Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde 3. sınıf öğrencisi olan Ayşem, kızı Biraysu ile birlikte eğitimlerine devam etmektedir. Biraysu, Celal Bayar Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nde 4. sınıf öğrencisidir. İki kadın, üniversiteyi bitirdikten sonra akademik kariyere yönelmeyi hedeflemektedir.
Ayşem Arat Tutal, voleybol ve tekvando gibi branşlarda Türkiye derecelerine sahiptir. Kendisiyle yapılan bir röportajda, “1991 yılında okul arkadaşım tekvandocu olduğu için ilk olarak tekvandoya başladım. Türkiye 2.’liklerim var. Daha sonra hakem olmaya karar verdim ve antrenörlük yapmaya da devam ettim. Halk oyunları, bocce ve voleybolda ikinci kademe antrenörüm. Çocukluğumdan beri bazı hedeflerim vardı. Küçük yaşlarda evlat edinildim ve bu yüzden bazı imkânlarım sınırlıydı. Ancak hayallerimi kızımla gerçekleştirmek istiyorum” şeklinde konuştu. Kızı 2,5 yaşında yüzme ve jimnastiğe başlamış, daha sonra da halk oyunları ve voleybol ile ilgilenmiştir.
Ayşem, “Şu anda hem aile hayatı hem de spor hayatı içerisinde Mücadele ediyorum. Kendimi atom karınca gibi hissediyorum. Her şeye yetişebiliyorum. Kızım ödevlerime yardımcı olmuyor. ‘Sen de öğrencisin, kendin yap’ diyor. Ben de elimden geldiğince kendi ödevlerimi yapmaya çalışıyorum” diyerek, zorlukları aşarken hissettiği mutluluğu aktarmaktadır. Ayrıca, önümüzdeki hafta Çekya‘da gerçekleşecek bir festivalde Türkiye’yi halk oyunlarında temsil edeceklerinin müjdesini vermiştir.
Kızının spor dünyasında büyümesinin verdiği avantajlardan bahseden Biraysu Tutal, “Kendimi bildiğimden beri sporun içindeyim. Ailem sporcu olduğu için ben de sporun içinde büyüdüm. Annemin ana branşı tekvando. Aslında annem benim de tekvandocu olmamı çok istedi ama ben ortaokulda voleybola yöneldim ve birinci ile ikinci ligde top oynadım” şeklinde açıklama yapmıştır.
Biraysu, annesi gibi hem akademik kariyer hem de sporculuğu bir arada yürütmeyi hedeflemekte. “Babam mühendis ama o da spora devam ediyor. Annem de aynı şekilde hem okuluna gidiyor hem de spora aktif olarak katılıyor. Mezun olduktan sonra okumaya ve antrenörlük yapmaya devam edeceğim” diyen Biraysu, anne ve babasının sürekli hatalarını en çok gördüğünü sözlerine ekliyor. “Maçlardan sonra hatalarımı değerlendirdiklerinde bu benim için dezavantaj oluyor çünkü bir veli gibi değil, bir antrenör olarak bakıyorlar. Ama buna alıştım ve o şekilde büy