Bangladeş’te 1971’de Bağımsızlık Savaşı’nda görev alanların ailelerine kamu sektöründe kontenjan ayrılması uygulamasının kaldırılmasına karşı yapılan protestolarda can kayıpları artmaya devam ediyor. Salı gününden bu yana kontenjan hakkının kaldırılması talebiyle ülke genelinde gösteri düzenleyen öğrenciler ile polis arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısı 105’e ulaştı. Başkent Dakka’daki Tıp Fakültesi Hastanesine dün 27 kişinin cansız bedeni getirildi. Binlerce kişi de protestolarda yaralandı.
Başbakan Şeyh Hasina’nın hükümeti, ülke genelinde dün sokağa çıkma yasağı ilan ederek ordunun göreve çağrılmasını sağladı. Sokağa çıkma yasağının pazar günü saat 10.00’a kadar geçerli olacağı ve hükümetin durumu gözden geçirip yeni adımlar atabileceği belirtildi.
Bangladeş’te Salı günü başlayan protestolarda muhalif öğrenciler ile iktidar yanlısı öğrenciler arasında şiddet olayları yaşandı. Polisin müdahalesi sonucu 6 kişi hayatını kaybetti. Devlet ve özel üniversiteler süresiz olarak kapatıldı, kentlerde tansiyonun düşmesi için polis güçleri görevlendirildi. Protestolar Perşembe günü de devam etti ve ülkede tekrar şiddet olayları yaşandı.
Bangladeş’te kamudaki iş alanlarının yüzde 56’sı belirli gruplara ayrılıyor. Bu grupların içinde savaşa katılanların aileleri için ayrılan yüzde 30’luk kontenjanın 2018’de kaldırılması öğrenci protestolarına sebep olmuştu. Ancak Yüksek Mahkeme’nin geçtiğimiz ay bu kontenjanın tekrar uygulanmasını istemesi ile protestolar tekrar alevlendi. Muhalif öğrenciler, kontenjan uygulamasının ayrımcılık olduğunu savunarak liyakate dayalı bir sistemin getirilmesi talep etmektedir.