Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, geçtiğimiz yıl içerisinde, çalışma hayatında katılımcı sosyal diyalog anlayışının en önemli temsil mekanizmaları olan; Üçlü Danışma Kurulu’nu, Kamu Personeli Danışma Kurulu’nu ve Ortak Paylaşım Platformu’nu gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bakan Işıkhan, Çalışma Meclisi’nin ise bu platformlar arasında, en kapsamlı ve en kritik öneme sahip istişare meclislerinden biri olduğunu belirtti. Çalışma Meclisi’nin en kapsamlı ve en kritik öneme sahip istişare meclislerinden biri olduğunu söyleyerek, Beş yıllık bir aradan sonra, Çalışma Meclisi’ni 29-30 Nisan 2024 tarihlerinde yeniden toplamayı planladıklarını duyurdu.
13. Çalışma Meclisi’nin gündeminin “Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği” olarak belirlendiğini ifade eden Bakan Işıkhan, program boyunca ilgili bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının, sendikaların, akademisyenlerin, iş dünyasının, uluslararası kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla çeşitli paneller düzenleneceğini belirtti. Önümüzdeki hafta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bu yılki kutlamaların anlamının, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını başlatan milat olması sebebiyle önceki yıllardan çok daha anlamlı ve farklı olacağını dile getirdi.
Bakan Işıkhan, İşçi ve emekçilerin haklarının korunmasının her zaman öncelikli meseleleri olduğunu vurgulayarak, emek ve alın terinin müdafaasının da önemli olduğunu belirtti. Emekçilerin ülkemizin en önemli kalkınma gücü olduğunu ifade eden Bakan Işıkhan, emeğin öneminin farkında olan hükümetin, emeğin ve dayanışmanın sembolü haline getirerek 1 Mayıs’ı bayram ilan ettiğini belirtti. Bakan, işçinin, emekçinin ve çalışanların alın terinin Taksim Meydanı’na sığmayacak kadar büyük olduğunu vurgulayarak, 1977 yılında Taksim Meydanı’nda kaybedilen 34 işçi ve emekçiyi rahmetle andı.
Bakan Işıkhan, Çalışma Meclisi’nde pandeminin ve depremlerin istihdam ve üretim üzerindeki olumsuz etkilerini yeniden ele alacaklarını ve daha uzun vadeli çözümler üreteceklerini ifade etti. Çalışma Meclisinin, ülkemizin büyümesine katkı sağlayacak önemli bir platform olduğunu belirtti. Emekçilerin, ülkemizin kalkınmasındaki önemine vurgu yaparak, emeğin ve alın terinin önemli olduğunu söyledi. Son olarak, emeğin öneminin farkında olan hükümetin, emeğin ve dayanışmanın sembolü haline getirerek 1 Mayıs’ı bayram ilan ettiğini belirtti.