Bornova Belediyesi ve Bornova Kent Konseyi tarafından düzenlenen “Deprem Gerçeği ve Farkındalık Paneli”, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, Nevzat Kavalar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panel, Beyza Gökkaya’nın moderatörlüğünde, depremde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Panelistler, afetlere karşı hazırlık, binaların dayanıklılığı ve kriz yönetimi gibi önemli konular üzerinde durdular.
DEPREM GERÇEĞİ: “TÜRKİYE DÜNYA’NIN EN RİSKLİ BÖLGELERİNDEN BİRİNDE”
Panelde söz alan Dr. Özgür Kurtulmuş, Türkiye’nin global ölçekteki en riskli ikinci deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Kurtulmuş, “Dünyada meydana gelen büyük depremlerin yüzde 20’si Türkiye’nin de bulunduğu bu riskli bölgede gerçekleşiyor ve çoğu yıkıcı olacak şekilde. Binlerce yıldır süregelen bu gerçek, eğer önlem almazsak her seferinde kayıplara yol açacaktır” dedi.
“DEPREME DAYANIKLI BİNA İÇİN AHLAK VE BİLİNÇ ŞART”
İnşaat Mühendisi Gonca Murat da binaların güvenliği üzerine konuşarak, bu konuda etik değerlerin ve eğitimin önemine dikkat çekti. Murat, “Depreme dayanıklı bina inşa etmek sadece teknik bir mesele değil, aynı zamanda ahlaki bir sorumluluktur. Müteahhitlerin bile eğitim alması gerekmektedir. Denetimler sıkılaştırılmalı ve kaçak yapılar konusunda göz yumulmamalı” şeklinde ifadelerde bulundu.
“KAOS VE KURTULUŞ: 6 ŞUBAT’IN ACI DERSLERİ”
Herkes İçin Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, 6 Şubat depremlerinin oluşturduğu kaosun büyük kayıplara neden olduğunu belirtti. Dr. Rodoplu, “600 bin bina yıkıldı, 50 bin insan hayatını kaybetti. Avrupa’daki meslektaşlarım bu sayılara inanamıyor mutlaka, çünkü sistem büyük ölçüde çökmüş durumda; koordinasyon sağlanamadı ve insanlar güvenli toplanma alanlarının olmaması sebebiyle ikinci depremde yaşamlarını kaybetti” dedi. Ayrıca, afet eğitiminin evde başlaması gerektiğini ve sağlam binalarda oturmanın önemine vurgu yaptı.
“ARAMA KURTARMA EKİPLERİ HAYAT KURTARIYOR”
Sivil Savunma Uzmanı Atıl Hepçorman ise arama kurtarma ekiplerinin sayısının artırılması gerektiğini ifade etti. Hepçorman, “İstatistikler, enkazdan kurtarılanların büyük bir bölümünün arama kurtarma ekiplerinin müdahalesi sayesinde hayatta kaldığını gösteriyor. Ayrıca, malzeme standartlarının güncellenmesi ve her belediyede arama kurtarma ekipleri kurulması gerekliliğini vurguladı.
“BORNOVA 45 İLDEN BÜYÜK, AFETLERE HAZIRLIKLI OLMALI”
Bornova Belediyesi Afet İşleri Müdürü Sinancan Öziçer, Bornova’nın büyük bir ilçe olduğunu ve dolayısıyla afetlere karşı daha hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Öziçer, “Bornova, yüzölçümü ve nüfusu ile birçok ilden büyük. Alüvyon zemin üzerinde yer alıyoruz ve depremler, seller ve yangınlar gibi afetler için hazırlıklarımızı artırıyoruz. Ancak merkezi yönetim, yerel yönetimler ve vatandaşlar el birliğiyle çalışmalı” dedi.
BORNOVA’DA MAHALLE AFET GÖNÜLLÜLERİ SEÇİLECEK
Bornova Kent Konseyi Başkanı Av. Doğan Baran Mengüç, toplumda afet bilincini yaygınlaştırmak için Mahalle Afet Gönüllüleri oluşturacaklarını açıkladı. Mengüç, “Bu