İsrail’in Gazze Şeridi’nde başlattığı saldırılar tam olarak 449 gündür sürmektedir. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre, son 24 saat içinde gerçekleştirilen iki ayrı saldırıda 48 Filistinli hayatını kaybetmiş, 52 Filistinli ise yaralanmıştır. Gazze’deki saldırıların başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, toplam can kaybı 45,484’e ulaşmışken, yaralı sayısı 108,090 olarak kaydedilmiştir.
WFP: GAZZE’DE 2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ GIDA, SU VE BARINAĞA ERİŞEMİYOR
Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze’deki durum hakkında endişe verici bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Gazze’de ateşkes çok önceden gecikti. 2 milyondan fazla insan için yaşam, yiyecek, su ve barınağa erişim olmadan durakladı. Hayat kurtarıcı yardımları ulaştırmak için elimizden gelenin en iyisini yapmamıza rağmen, mevcut çatışmalar, güvensizlik ve kısıtlamalar nedeniyle insanların ihtiyaçlarını karşılamak imkansız hale gelmiştir.” denildi.
“ÇADIRLARIN YÜZDE 81’İ TAMAMEN KULLANILAMAZ HALE GELDİ”
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi’nden yapılan açıklama ise durumu daha da işleri zorlaştırıyor. Bir yıldan fazla süredir yerinden edilmiş durumda olan 2 milyon kişinin, olumsuz hava koşulları nedeniyle artık kullanılamaz hale gelen çadırlarda yaşamaya çalıştığı belirtiliyor. Yapılan açıklamada, “135 bin çadırdan 110 bininin işlevini yitirmesiyle çadırların yüzde 81’i tamamen kullanılamaz hale geldi” ifadesine yer verildi. Bu durum, İsrail işgalinin sonucunda, insanların evlerinden edilerek insanca bir yaşam için gerekli asgari şartların sağlanmadığı çadırlarda yaşamaya zorlandığını ortaya koymaktadır.
Üstelik, bu derin insani kriz, uluslararası toplum ve kuruluşlar nezdinde hiçbir önlem alınmadan sürmektedir. Gazze’deki insani şartların kötüleşmesinden İsrail işgalini sorumlu tutan hükümet, aynı zamanda ABD yönetimi ile birlikte İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin de bu soykırıma destek vermekten sorumlu olduklarını ifade etmektedir. Bu ülkelerin, soykırımı durdurmaları gerektiği yönündeki talepler de dikkat çekmektedir.
Uluslararası topluma, soykırım suçunu durdurmak ve etkilenen kişilere yardım için gerekli desteği sağlamak amacıyla harekete geçmeleri konusunda çağrıda bulunulmuştur. Ayrıca, Arap ve İslam ülkeleri ile tüm insani ve uluslararası kuruluşların, Gazze’deki sivillerin kurtarılması ve insanlık onurunu güvence altına alacak şekilde temel ihtiyaçlarının sağlanması için acil harekete geçmeleri gerektiği vurgulanmıştır. Bu trajedinin, tüm ülkelerin Filistin halkına karşı hukuki ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiğine dikkat çekilmektedir.
Son olarak, dünyadaki sessizliğin adaletsizliğe ortaklık ve telafisi mümkün olmayan bir insanlık trajedisinin devamını temsil ettiğinin altı çizilmiştir. Bu bağlamda, uluslararası kuruluşların ve devletlerin aktif rol alması gerektiği ve Filistin halkının durumunun giderilmesi üzerine somut adımlar atılması çağrıları yapılmaktadır.