İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de ve 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta yaşanan depremleri anarak, “Bir daha böyle acıların yaşanmaması için umuyorum herkes alması gereken dersi almıştır” dedi. İzmir’in yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmek ve güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla Deprem Master Planı çalışmalarını hızlandırdıkları bilgisini verdi. Tugay, depremin yönetimi için gerekli adımları bir an önce atacaklarının altını çizdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’i afetlere dirençli hale getirmek için çeşitli projeler üzerinde çalışmaktadır. Bu kapsamda, depremsellik, tsunami araştırması ve mikrobölgeleme etüt çalışmaları tamamlandığında, şehirde güvenli bir yaşam alanı oluşturmak için gerekli verilerin elde edilmesi hedeflenmektedir. Yapılacak analizlerle, depremin etkisi altında yapı-zemin etkileşimi en gerçekçi şekilde değerlendirilecek ve tsunami tehlikesi modelleri geliştirilecektir.
Deprem riskinin azaltılması, İzmir’in öncelikli konularından biri olduğunu vurgulayan Tugay, “İzmir’i depreme dirençli hâle getirmek için başta yapı envanteri olmak üzere birçok risk azaltıcı çalışmayı sürdürüyoruz” dedi. Yapı envanteri çalışmaları, Bornova ve Bayraklı ilçelerinde yaklaşık 100 bin bina için gerçekleştirildi. Böylece binaların deprem anındaki davranışları belirlendi ve her bir bina için kimlik belgesi oluşturuldu. Bu belge ile birlikte ruhsat, mimari proje ve en yakın toplanma alanı bilgilerine kolay erişim imkanı sağlanmıştır.
Kentte yapılacak tsunami senaryoları ve depremsellik araştırmalarında ise, İzmir il merkezini referans alarak 100 kilometre yarıçaplı alanda gerçekleştirilen “İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi”, ülkenin en kapsamlı deprem araştırma projesi olarak dikkat çekmektedir. Bu proje tamamlandığında, İzmir’in gelecekte karşılaşabileceği depremlerin büyüklüğü ve etkisi hakkında önemli veriler elde edilecektir.
Mikrobölgeleme çalışmaları, Bornova’da öncelikli olarak devam etmekte ve kent genelinde zemin yapısı detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bornova baseninin yapısal özelliklerini incelemeye yönelik çalışmalar kapsamında, yaklaşık 7 bin 12 hektarlık alanda 1500 adet sondaj kuyusu açılmıştır. Mikrobölgeleme çalışmaları şehirdeki diğer 11 merkez ilçeye de yayılacak şekilde planlanmaktadır.
30 Ekim 2020 İzmir depremi sonrası, Egeşehir Laboratuvarı kurularak yerde alınan numuneler üzerinde Türkiye’de ilk kez yapılan deneylerle, yaklaşık 30 bin deney gerçekleştirilmiştir. Bu laboratuvar, rezonant kolon ve bender element deneyleri gibi mühendislik çalışmalarıyla İzmir’in zemin özelliklerini daha iyi anlamayı hedeflemektedir.
Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, afete dirençli kent alanları oluşturmaya yönelik önemli adımlar atmaktadır. Zaman içinde, yerel yönetim tarafından sağlanan kira bedelleri de yükseltilerek, hak sahiplerinin mağduriyetlerinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Örnekköy’deki inşaat faaliyetleri, 1018 bağımsız birimin yapım süreci ile devam etmektedir. İzmir genelinde, çeşitli bölgelerde yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile şehirdeki sağlıksız konut stoku sorunu çözülmeye çalışılmaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afet toplanma alanı sayısını 2,426’ya çıkartarak, geçici barınma alanı sayısını 71’e kadar artırmıştır. Ayrıca, afet ve acil durum lojistik kapasitesini artırmak amacıyla, temel ihtiyaç maddelerinin stokları güçlendirilerek çeşitli önlemler alınmaktadır. İzmir&apos