İzmir Deprem Risk Yönetimi’nde Son Aşamaya Gelindi!
Görüntülenme Sayısı : 56

İzmir Deprem Risk Yönetimi’nde Son Aşamaya Gelindi!

ABONE OL
31 Mart 2025 09:21
İzmir Deprem Risk Yönetimi’nde Son Aşamaya Gelindi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehirde afet risklerini azaltmak ve doğayla uyumlu güvenli yaşam alanları oluşturmak amacıyla yapı envanteri, depremsellik-tsunami araştırmaları ve mikrobölgeleme etüt çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalar, 30 Ekim 2020 İzmir depreminden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Bornova’da özellikle sağlıklı zeminlerin belirlenmesine yönelik olarak sürdürülmektedir. Mikrobölgeleme projesinin sonuna yaklaşılırken, Bornova Ovası ve çevresindeki zemin özellikleri ile deprem anındaki davranışları detaylı bir şekilde araştırılmaktadır. Tamamlanacak olan bu çalışmalar, yapılaşmaya uygun ve uygun olmayan alanların belirlenmesine yardımcı olacak, ayrıca mevcut yerleşim bölgelerinin olası depremlerden nasıl etkileneceği konusunda netlik sağlayacaktır.

“İzmir’in Geleceğine Yön Verecek”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı’nda jeoloji mühendisi Özge Özarslan, Bornova basenindeki alanlar üzerinde çalışarak afet güvenliği, arazi kullanımı ve mekânsal planlama gibi konularda ilerlemeye çalıştıklarını ifade etti. Özarslan, “Zemin ve yapı odaklı afet ve risk azaltma projeleri tamamlandığında, kentin genelinde uygulanmak istenen kapsamlı ve katılımcı bir afet risk yönetimi sistemi faaliyete geçecektir. Ayrıca, kentsel iyileştirme ve dönüşüm stratejilerine de temel veriler elde edebileceğiz.” açıklamalarında bulundu.

“Zemin Fiziksel ve Mühendislik Özelliklerini Ortaya Koyuyoruz”

Afet ve Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü’nde çalışan jeoloji mühendisi Bulut Hepyükselen, bölgedeki zemin özelliklerinin belirlenmesi için toplamda 1565 sondaj kuyusu açılmasının hedeflendiğini, bunlardan 1375 tanesinin açıldığını ve bu sayede çalışmanın %80 oranında tamamlandığını belirtti. Ayrıca jeofizik olarak 7012 hektarlık Bornova alanının %98’ini taradıklarını sözlerine ekledi. Hepyükselen, elde edilen verilerin bilimsel çalışmalara zemin hazırlayacağını, ayrıca kentin ne yönde büyümesi gerektiği ve riskli alanların belirlenmesi için önemli veriler elde edeceklerini vurguladı. “İzmir, tektonik kuşakta aktif bir bölgede bulunduğu için, bu çalışmaların ardından elde edilen verilerle, İzmir’i afetlere karşı daha dayanıklı bir şehir haline getirmek istiyoruz” dedi.

Havza Modeli Ortaya Çıkacak

Bornova’da gerçekleştirilmekte olan jeolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik amaçlı sondaj çalışmalarından alınan numuneler laboratuvarlarda analiz edilmektedir. Bu bağlamda, Bornova Havzası’nın zayıf ve nitelikli zeminlerini belirleyen çalışmalar sonucunda, yerleşime uygun alanlar belirlenecektir. Bu modelleme sayesinde, yapılaşmayı etkileyecek sağlam zeminlerin belirlenmesi hedeflenmektedir.

Mikrobölgeleme Çalışmaları Karşıyaka’da Sürecek

Bornova’daki mikrobölgeleme çalışmalarının ardından, Karşıyaka’da da çalışmalara başlanacaktır. Beşiktaş’ın ardından Konak, Bayraklı ve Narlıdere ilçelerine geçilecek. İzmir’in doğal afetlere karşı daha güvenli bir yapıya kavuşması amacıyla 11 merkez ilçe öncelikli olmak üzere, tüm şehirde mikrobölgeleme çalışmaları etaplar halinde tamamlanacaktır.

Bina Kimlik Belgesi ile Doğru Bilgiye Sağlıklı Erişim

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapı stoku çalışmaları çerçevesinde Bornova ve Bayraklı’da 100,000 binanın envanterini çıkarmıştır. Bu çalışmalarla yapıların deprem sırasında nasıl bir davranış sergileyeceği belirlenerek, binalara ilişkin tüm bilgilerin yer aldığı kimlik belgeleri oluştur

En az 10 karakter gerekli