Soma Davasında Adalet Tartışmaları Sürüyor!
Görüntülenme Sayısı : 45

Soma Davasında Adalet Tartışmaları Sürüyor!

ABONE OL
29 Nisan 2025 19:11
Soma Davasında Adalet Tartışmaları Sürüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybetmesine sebep olan maden faciası ile ilgili olarak 28 kamu görevlisinin yargılanmasına devam edildi. Dava, Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşirken sanıklar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile mahkemeye katıldılar. Duruşmayı, madenci aileleri ve avukatları takip etti. Nitekim davanın karar duruşmasında, önceki duruşmada sunulan mütalaaya karşı madenci aileleri tarafından karşı beyanlar sunuldu. Savcılığın mütalaasına itiraz eden avukatlar, sorumluların cezalandırılmasının görevi kötüye kullanma suçundan değil, taksirle öldürme ve yaralamadan yapılması gerektiğini savundu.

Davada, sanıkların duruşmaya katılmaması tepki toplayarak mahkemeye “Görevsizlik kararı” talebi yine edildi. Duruşma sonrası verilen arada, sanık avukatları son savunmalarını yaparak, zaman aşımı şartlarının oluştuğunu savunarak davanın düşmesini talep ettiler. Hakim, aralarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişi ve Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel’in de bulunduğu 10 sanığın beraatine karar verirken, 18 sanık hakkında ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında hapse mahkûm edildi.

“BU KARAR HİÇBİR ŞEKİLDE ADALET SAĞLAMAYAN BİR KARARDIR”

Karar sonrasında madenci ailelerinin avukatlarından Murat Kemal Gündüz, hakim tarafından mütalaaya uyulduğuna dikkat çekti. Gündüz, “Toplam 28 sanıktan 10’u hakkında beraat kararı verildi. Gerekçesini şu anda bilemiyoruz. Daha sonra açıklamalar görünecektir. 18 sanık hakkında ise 5 ay ila 6 ay 7 gün arasında değişen mahkûmiyet kararı verildi. Bu karar hiçbir şekilde adalet sağlamayan bir karardır. Adalet sağlanamadı. Aileler içeride diyorlardı ki adalet enkazın altta kaldı. Doğrudur. Adalet enkazın altta kaldı” dedi.

Duruşmayı takip eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise sanıkların en alt düzeyde cezalandırılarak adeta ödüllendirildiğini iddia etti. Ayrıca, şehit madenci Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, “11 yıldan beri çektiğimizi Rabbim ile biz biliyoruz. Keşke bu kamu görevlileri de 2015’teki ana davanın mahkemesinde yargılansaydı. Aynı acıyı bize tekrar tekrar yaşattılar. 6. duruşmaydı bu ki resmen bir film seyrettik. Yargı bundan sonra kendine ağlasın. Artık halkın yargıya güveni kalmadı” şeklinde açıklamalar yaptı.

MADEN FACİASI SONRASI DAVA SÜRECİ

Olay, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işletilen ve yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı maden ocağında yer aldı. Vardiya değişimi sırasında çıkan yangının ardından 96 saat süren çalışmalar sonucunda 486 işçi kurtarılırken, 301 işçinin cansız bedenine ulaşıldı. Olay sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sürecinde, 5 tutuklu sanığın 15 ile 22 yıl 6 ay arasında hapse mahkûm edilmesine, 9 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına ve 37 sanığın beraatine karar verildi. İzmir Bölge

En az 10 karakter gerekli