Temiz enerji alanında Türkiye ve dünya çapında önemli paydaşları bir araya getiren 3’üncü Wenergy Expo Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, sektördeki gelecekle ilgili vizyonların masaya yatırıldığı oturumlara ev sahipliği yaptı. Bu etkinlik, katılımcılara temiz enerji çözümleri konusunda güncel bilgi ve stratejiler sunmayı amaçladı.
Wenergy etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen “Nasıl Yeşile Döneceğiz?” ana temalı ENSİA Özel Oturumu, Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisi ekipman üretimi açısından hızla rekabetçi maliyet yapısından uzaklaştığını belirttiler. Oturum, ENSİA Genel Sekreteri Hazal Coşkun’un moderatörlüğünde, ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi ve Oz Energy Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, TPI Composites EMEA CFO’su Özgür Soysal ve Onur Enerji CEO’su Onur Günduru’nun katılımıyla gerçekleşti.
“KÜRESEL REKABETİN GERİSİNDE KALMAYALIM”
Oturumda görüşlerini paylaşan Ömer Koç, Almanya ve Avrupa’nın farklı ülkelerinde birçok güneş enerjisi santralinin kurulumuna katıldıklarını belirtti. Türkiye’de güneş paneli üretimi konusunda önemli bir ivme kazanıldığına dikkat çeken Koç, ancak bu üretim kapasitesinin uluslararası pazarlarda yeterince değerlendirilemediğini vurguladı. Koç, Türkiye’nin mevcut endüstriyel potansiyelinin Avrupa pazarlarında daha rekabetçi hale gelmesi için bazı yapısal engellerin aşılması gerektiğini ifade etti.
Koç, “Avrupa pazarında Türk üreticilerin karşılaştığı en temel zorluklardan biri fiyat rekabetidir. Global ticaret politikaları ve farklı vergi uygulamaları, yerli üreticilerin lehine olmaktan çıkabiliyor. Bu nedenle, rekabet gücümüzü yalnızca fiyatlarla değil, kalite, mühendislik ve hizmet kalitesi gibi unsurlar üzerinden de artırmalıyız. Ar-Ge ve tasarım odaklı bir yaklaşım benimsemeliyiz” diye konuştu. Ayrıca çelik ve alüminyum işleme teknolojilerine inovatif çözümlerle destek olmaya ihtiyaç duyulduğunu ekledi.
“ÇANDARLI LİMANI ÖNEMLİ BİR FIRSAT”
Oturumda söz alan TPI Composites EMEA CFO’su Özgür Soysal, rüzgar enerjisi sektörünün emek yoğun bir yapı olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin artan işçilik maliyetleri ve yüksek enflasyonun etkisiyle rekabet güçlerinin azaldığını belirtti. Soysal, “Türkiye, hiçbir zaman Çin, Hindistan, Meksika veya Fas kadar ucuz işgücü ülkesi olmadı. Ancak kalitesi ve problemleri çözmedeki yetkinliği ile bu açığı kapatabiliyordu” dedi. Avrupa’da yıllık ortalama 15 bin MW rüzgar enerjisi kapasitesi artışı olduğunu vurgulayan Soysal, Türkiye’nin ise yüksek potansiyeline rağmen yalnızca 1000 MW seviyesinde kalındığını dile getirdi.
“Gelecekte büyümek istiyorsak, offshore (denizüstü) rüzgar endüstrisine yönelik doğru adımlar atmalıyız” diyen Soysal, mevcut sanayi altyapısının offshore projelere entegrasyonunun sağlanması gerektiğini belirtti. Bu çerçevede Çandarlı Limanı’nın büyük bir fırsat sunduğunu ifade eden Soysal, kamu otoritelerinin bu potansiyeli harekete geçirecek aksiyonlar alması gerektiğinin altını çizdi.
“ÖNCELİK ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE OLMALI”
ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi ve Onur Enerji CEO’su Onur Günduru da enerji verimliliği yatırımlarının en büyük engelinin finansmana erişim sorunu olduğunu belirtti. Türkiye’nin enerji verimliliği konusundaki eksikliklerine dikkat çeken Günduru, mevcut mevzuatın uluslararası örneklerden çok uzakta olmadığını fakat finansman bulma konusunda sorunlar yaş