Doç. Dr. Murat Kurt, yapay zekanın geniş kullanım alanlarına sahip olduğunu belirtti. Yapay zeka günümüzde oldukça popüler hale geldi ve insan beynini modelleyen, insan gibi düşünen ve davranan modeller üretiliyor. Bu durum, yapay zekanın insanlardan daha hızlı öğrenme yeteneğine sahip olduğu için daha cazip hale gelmesini sağlıyor. Tıp alanında özellikle EKG gibi uygulamalarda teşhis koymada ve kanserli hücrelerin teşhisi gibi konularda büyük rol oynadığını dile getirdi.
Doç. Dr. Kurt, teknolojinin hızlı ilerlemesiyle birlikte yapay zekanın kullanımının arttığını belirtti. Yapay zekanın eczacılık, diş hekimliği, mimarlık gibi birçok alanda kullanıldığını ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geleceğini vurguladı. Örnek olarak, otonom araçlarda yapay zekanın insanlarda görülen uykusuzluk veya dikkatsizlik gibi reflekslere sahip olmamasının kaza riskini sıfıra indirebildiğini ifade etti.
YÖK nezdinde yapay zeka temelli programların oluşturulması üzerine çalışmalara katılan Doç. Dr. Kurt, Türkiye’den gelen değerli akademisyenlerle YÖK’ün tercih kılavuzuna girebilecek lisans ve önlisans programlarını oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. 2024-2025 YÖK tercih kılavuzuna bu tarz programların eklenmesinin hedeflendiğini belirten Kurt, yapay zeka alanındaki çalışmaların önemine dikkat çekti.
Ege Üniversitesi’nin yapay zeka alanına önem verdiğini vurgulayan Doç. Dr. Kurt, üniversitede Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu bulunduğunu ve siber güvenlik ile yapay zekanın kesişen iki alan olduğunu dile getirdi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın dijitalleşmeye önem verdiğini belirten Kurt, üniversitede yapay zeka temelli programların artacağını öngördü. Gelecekte insan unsurunun bu sistemleri kontrol eden kişiler olacağını ve yapay zekanın hayatımızda daha fazla yer edineceğini ifade etti.