X
Etki Ajanlığı Kanun Teklifi Geri Çekildi!
Görüntülenme Sayısı : 1075

Etki Ajanlığı Kanun Teklifi Geri Çekildi!

ABONE OL
14 Kasım 2024 09:28
Etki Ajanlığı Kanun Teklifi Geri Çekildi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen ve büyük tartışmalara yol açan kanun teklifinin geri çekildiğini duyurdu. Emir, sosyal medya platformu X (eski Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, “Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibariyle geri çekildi.” ifadelerini kullandı.

Murat Emir’in bu açıklaması, toplumda büyük yankı uyandırdı ve bu konunun bir süredir tartışılmasına neden oldu. Emir, kanun teklifinin geri çekilmesini, halkın kendilerine verdiği destek ve bilgilendirme çalışmalarına bağladı. Bu bağlamda, konunun kamuoyunun dikkatini çekmesi ve destek bulmasının, geri çekilmelerindeki önemli bir etken olduğunu belirtti.

AK PARTİ’DEN YANIT

Haber Türk muhabiri Mahir Kılıç’ın ilettiği bilgilere göre, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’in açıklamasına yanıt vererek, “Kanun teklifinin tamamının geri çekildiği doğru değil. Tekliften çıkaracağımız casusluk düzenlemesiyle ilgili önümüzdeki hafta muhalefetin de öneri ve itirazlarını ele alacağımız bir toplantı gerçekleştireceğiz. Daha sonra bu düzenlemeyi tekrar gündemimize alacağız.” şeklinde ifade etti.

Güler’in bu açıklamaları, teklife dair bazı düzenlemelerin hâlâ masada olduğunu ortaya koyarken, muhalefetin itiraz ve önerilerinin dikkate alınacağı mesajını verdi. Bu durum, konunun daha da tartışmalı hale geleceği izlenimini oluşturdu.

KANUN TEKLİFİ VE TARTIŞMALAR

Etki ajanlığı olarak adlandırılan bu kanun teklifi, daha önceki yasama yılında muhalefetin itirazları sonucunda 9’uncu Yargı Paketi’nden çıkarılmıştı. Ancak, tekrar Meclis gündemine gelen bu teklif, noterlik kanununa ve bazı diğer düzenlemelere dair değişiklik önerilerini içermekteydi. Teklifin 16. maddesiyle, casusluk eylemleriyle daha etkili mücadele edebilmek amacıyla Türk Ceza Kanunu’nda yeni bir suç tanımı yapılması önerilmekteydi. Teklifin içeriğinde, devletin güvenliği veya iç-dış siyasal yararları aleyhine suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasına yönelik bir düzenleme yer almakta idi.

Özellikle, bu yasayla birlikte casusluk faaliyetlerinin daha etkin bir şekilde takip edilmesi hedeflenmekteydi. Ancak bu düzenlemeler, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmış ve birçok meslek kuruluşu ile sivil toplum örgütü tarafından eleştirilmişti.

MUHALEFETİN TEPKİLERİ

CHP ve diğer muhalefet partileri, bu düzenlemeleri demokrasiye bir tehdit olarak nitelendirirken, bazı AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin Gürcistan’da benzer bir düzenlemeye “demokrasi tehdidi” ifadesiyle karşı çıktıkları ortaya çıkmıştı. Bu durum, iktidar ve muhalefet arasında yaşanan gerginliğin daha da artmasına yol açtı.

Sonuç olarak, kamuoyunda geniş yankı bulan bu teklif, hem siyasi hem de toplumsal açıdan karmaşık tartışmalara neden olmuş, muhalefetin tepkileri üzerine geri çekilme kararı alınmıştır. Ancak, AK Parti’nin açıklamaları, konunun tamamen kapandığı anlamına gelmemekte, ileride tekrar gündeme gelebileceğinin sinyalini vermektedir.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.