Ege Üniversitesi bünyesinde yer alan Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi, tarih boyunca önemli bir bilim ve kültür mirası olan kâğıt ve kitabın serüvenini ziyaretçilerle buluşturuyor. Müze, 2012 yılında Ege Üniversitesi tarafından kurulmuş olup Türkiye’de ilk üniversite müzesi olma özelliğini taşıyor. Müze, Levanten köşklerinden biri olan 19. yüzyıl Ballian konutunda yer almakta olup, içinde bir sanat galerisi de barındırıyor. Müzede, yaklaşık bin adet obje sergilenmektedir.
Kâğıdın üretiminden sanat eserlerine kadar birçok farklı aşamayı ziyaretçilere sunan müzenin giriş katında el yapımı kâğıt üretimi demo odası, organik yazı malzemeleri, dünya renkli kâğıtlar ve günümüz renkli kâğıt sanatçıları gibi bölümler bulunmaktadır. Üst katta ise kitap sanatları, exlibris, matbaa, sanatçı kitapları, çocuk kitapları, baskı teknikleri gibi konularda sergiler yer almaktadır. Ayrıca, dünyanın en küçük kitabı gibi özel eserler de müzede sergilenmektedir.
Müzede görevli olan Dr. Öğretim Üyesi Seda Ağırbaş, eserlerin tarihi bir atmosferde sergilendiğini vurgulayarak, ziyaretçilerin bu ortamda eserleri görmesinin önemine dikkat çekmektedir. Eserlerin sergilenmesi ve aydınlatılması konusunda titizlik gösterildiğini belirten Ağırbaş, müzenin ziyaretçilerine eğitici bir deneyim sunmayı amaçladıklarını ifade etmektedir.
Müzedeki eserlerin ve sergilerin yanı sıra, Kâğıt ve Kitap Sanatları Müzesi ayrıca çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Bu etkinlikler arasında “Geleneksel Türk Sanatları Çalıştayı”, “Geleneksel Ebru Söyleşisi” ve “Ebru Atölyesi” gibi etkinlikler yer almaktadır. Müze aynı zamanda kariyer söyleşileri ve çalıştaylar düzenleyerek sanatseverleri ve kültür meraklılarını bir araya getirmektedir.
Dr. Öğretim Üyesi Ağırbaş, müzelerin eğitim işlevine vurgu yaparak, müzelerin okul dışı öğrenme ortamları olduğunu belirtmektedir. Müzenin ziyaretçilere kâğıt ve kitabın tarihçesi hakkında detaylı bilgiler aktardığı ve farklı uygarlıklardan gelen kitap biçimlerini görme imkanı sunduğu dile getirilmektedir. Müze içerisinde bulunan anı defteri ise ziyaretçilerin düşüncelerini paylaşabileceği özel bir yer olarak öne çıkmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.