X
İzmir Depremi: Kentsel Dönüşüm İhtiyacı Artıyor
Görüntülenme Sayısı : 2487

İzmir Depremi: Kentsel Dönüşüm İhtiyacı Artıyor

ABONE OL
31 Ekim 2024 02:35
İzmir Depremi: Kentsel Dönüşüm İhtiyacı Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Depremi Anma Töreni ve Kentsel Dönüşüm Üzerine Yapılan Değerlendirmeler

30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen ve çok sayıda can kaybı ve yıkıma neden olan İzmir depreminin dördüncü yıl dönümü dolayısıyla bir anma programı gerçekleştirildi. İzmir Valiliği tarafından düzenlenen bu etkinlik, İktisat Kongre Merkezi’nde yapıldı. Programa İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral İrfan Özsert, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Altan İnanç, İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, İzmir milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, üniversite rektörleri, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı. Anma programı, depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.

Vali Süleyman Elban ve Kentsel Dönüşüm Vurgusu

Programda konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, şehirdeki mevcut yapı stoğunun olumsuz durumda olduğunu ifade etti. Vali Elban, "Zihinlerimizde kentsel dönüşüm yapmadan fiziki olarak şehirlerde dönüşüm yapamayacağımız çok net” ifadelerini kullandı. 30 Ekim 2020 İzmir depremi ve yakın zamanda meydana gelen 6 Şubat depremi hakkında tecrübelerini paylaşan Elban, geçmişte yaşanan felaketlerin ardından yapılan kentsel dönüşüm sözü verildiğini, ancak aradan geçen zaman zarfında bu konuda yeterli ilerleme sağlanamadığını dile getirdi. Gerek AFAD’ın gerekse gönüllü kuruluşların çalışmalarına rağmen yapı stoğunda kayda değer bir gelişim olmadığını sözlerine ekledi.

Elban, bu tür felaketlerin yaşandığına dair akıllarda kalıcı bir dönüşüm olmasının şart olduğunu belirtirken, “Afetler karşısında alacağımız önlemler konusunda bilinçlenmemiz gerekiyor” dedi. Ayrıca, "Afet öncesi hazırlık konusundaki eğitimlerin yanı sıra, yapıların depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmesinin şart olduğunu” kaydetti. Bu konudaki anlayış değişmeden fiziksel dönüşümün sağlanamayacağını vurguladı.

Orhan Tatar: Deprem İhtimali ve Toplumsal Seferberlik

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, İzmir’deki fay hatlarının potansiyelini değerlendirdi ve şehirde 6 ve üzeri büyüklüğünde depremler olabileceğini belirtti. Ayrıca, "Toplumsal seferberliğe ihtiyaç var" diyerek risk azaltmanın bir yaşam biçimi olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Tatar, "6 Şubat’ları ve 30 Ekim’leri tekrar yaşamamak için risk azaltmayı göz önünde bulundurmamız şart” diye ekledi.

Hasan Sözbilir: İzmir’de Yıkıcı Deprem Potansiyeli

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’deki fayların 7.2 büyüklüğünde depremler üretebileceğini belirtti. Sözbilir, “En yıkıcı depremimiz 1688 yılında olmuş, dolayısıyla bu tarih itibarıyla 2024 yılı geldiğinde düzeltilecek bir sismik boşluk var. İzmir, geçmiş tarihten bu yana 300 yıllık bir döngüye sahip. Yakın bir gelecekte bu fayların kırılması muhtemel” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Sonuç ve Öneriler

İzmir’de meydana gelen depremler, yaşamın tüm alanlarında karşılaşılabilecek büyük hasarları gözetmeyi gerektiriyor. Yapılacak olan her türlü inşaat ve kentsel dönüşüm çalışmasında depreme dayanıklılık ile afet öncesi hazırlıkların göz önünde bulundurulması büyük önem taşıyor. Vali Elban, Tatar ve Sözbilir gibi uzmanların bu konudaki uyarıları, ilgili mekanizmaların bir bütünlük içinde çalışması için hepimizi bir araya getirici bir rol oynamakta. İzmir’in geleceği açısından bizlere düşen görev, bu tedbirleri alarak, toplumsal bir bilinç oluşturmak ve hareket etmek olacaktır.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.