X
Körfez Temizliği İçin Şeffaf ve Yapıcı Toplantı
Görüntülenme Sayısı : 2287

Körfez Temizliği İçin Şeffaf ve Yapıcı Toplantı

ABONE OL
18 Eylül 2024 09:28
Körfez Temizliği İçin Şeffaf ve Yapıcı Toplantı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmir Körfezi Acil Eylem Planı toplantısına katıldı. Toplantı, İzmir İktisat Kongresi binasında gerçekleştirildi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile ilgili kurum temsilcileri ve 35 akademisyen de bu önemli buluşmada yer aldı. Toplantının ana konusu, İzmir Körfezi’nde yaşanan çevresel sorunların çözümüne yönelik stratejilerin belirlenmesiydi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Dr. Cemil Tugay, öncelikle bölgedeki kirliliği nasıl gidereceklerine odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Bilimsel çalışmaların iki gün süreceğini belirten Tugay, “En acil şekilde körfezi nasıl temizleyeceğimizi belirlemek zorundayız. Bu süreçte orta ve uzun vadede bir yol haritası oluşturarak bilimsel verilerle ilerleyeceğiz,” diyerek, bu konudaki kararlılıklarını ifade etti. Tugay, süreçte tam bir şeffaflık içinde hareket ettiklerini ve kendi verilerini bakanlıkla paylaştıklarını dile getirdi. Samimiyete inandığını belirterek, kısa sürede sonuç alacaklarına olan inancını yineledi. Ayrıca, kendi sorumluluklarını yerine getirmenin yanı sıra diğer konularda da özveriyle çalışacaklarını taahhüt etti.

Körfezi temizleme çalışmalarına yönelik olarak, yağmur suyu kanallarının yapımının devam ettiğini aktaran Tugay, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazının yüzde 80 oranında tamamlandığını ve bu dönemde Çiğli’nin 5. faz projesinin de başlanıp bitirileceğini ifade etti. Tugay, bakanlığın bu konudaki çabalarına da teşekkür ederek, bilim insanlarının rehberliğinde önemli bir yol kat edeceklerini belirtti. Körfezin temizliği için bakanlıktan bekledikleri destekler arasında dip taramaları, körfez temizliği ve finans kuruluşlarından kredi onayı talep ettiklerini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ise toplantıda yaptığı konuşmada, İzmir Körfezi’nde meydana gelen balık ölümlerinin, hem bölgesel ekosistem açısından hem de ülkenin biyolojik çeşitliliği, balıkçılık sektörü ve kıyı topluluklarının sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Varank, balık ölümlerinin çevresel sorunların karmaşık doğasını bir kez daha gözler önüne serdiğini; bu durumun iklim değişikliği, su kalitesi, kentsel kirlilik ve deniz ekosisteminin bozulması gibi çok sayıda sektörü etkileyen bir krizi işaret ettiğini belirtti. Bu sorunların çözümünün bilimsel temellere dayanarak ve tüm paydaşların katılımıyla gerçekleştirilmesinin önem taşıdığını dile getiren Varank, Eylül ayı sonuna kadar İzmir Körfezi ile ilgili bir acil eylem planı açıklayacaklarını müjdeledi.

Ayrıca, toplantıda yer alan 35 akademisyen, İzmir Körfezi için “İklim Değişikliği ve Doğa Temelli Çözümler Çalışma Grubu,” “Atık Su Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu” ve “Deniz Alanlarının Değerlendirilmesi ve Ekosistemin İyileştirilmesi Çalışma Grubu” olmak üzere üç ana başlık altında çalışmalarını sürdürecek. Bu akademisyenler, körfezde saha incelemeleri de yaparak sorunların yerinde değerlendirilmesine katkı sağlayacaklar. Toplantıların sonucu olarak ortaya çıkacak plan ve önerilerin, İzmir Körfezi’nin çevresel sağlığının yeniden kazandırılmasına yönelik önemli adımları barındırması bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.