İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanı Dr. Cemil Tugay, yeni yılın ilk gününde basın mensuplarıyla bir araya gelerek İzmir Körfezi’nde yaşanan kirlilik sorununa dair soruları yanıtladı. Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Körfez’deki kirletici unsurları denetleme yetkisiyle ilgili daha önce yaptığı başvurunun olumsuz sonuçlandığını belirtti. Ayrıca, geçmiş dönemlerde de limana gelen yük gemilerinin çevreye verdikleri zararlarla ilgili benzer bir yetki talebinde bulunduklarını, ancak bu talebin de retle karşılaştığını hatırlattı.
Başkan Tugay, Sayıştay’ın sanayi kuruluşlarının atıklarının ve yük gemilerinin denetlenmesiyle ilgili tavsiyelerinde bulunduğunu ve bu bağlamda kendilerinin yeniden bir yazı yazarak izin istediklerini, ancak yine ret kararı aldıklarını ifade etti. Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’in temizliği için kendi yetki alanında gereken tüm çalışmaları yürütmekte ve iyi sonuçlar almaktadır. Ancak Körfez’i kirletmeye devam eden sanayi kuruluşları ile yük gemilerinin yarattığı kirliliği durduramadığımız sürece, belirli bir temizlik seviyesi sağlanamayacaktır,” dedi.
Dr. Cemil Tugay, körfezdeki kirliliğin devam etmesinin, çevreye zarar veren kurumsal denetimlerin yetersizliğinden kaynaklandığını vurguladı. “Bakanlıklar, görevlerini yerine getirmiyor,” diyen Tugay, bakanlığın başka bir şehirde de çevreyi korumak için gereken önlemleri almadığını ve bunu sürekli olarak gözlemlediklerini söyledi. “Belki denetim ve ceza kesme yetkisi bizde olmayacak ama bunu sürekli takip ederek, yaşanan problemlerin kamuoyuna duyurulması için elimizden geleni yapacağız,” şeklinde bir açıklama yaptı.
Başkan Tugay, bakanlığın bu konuda neden ısrarla ret verdiği konusuna ise dikkat çekti. “Belediyenin denetimleri üstlenmesi, bakanlığın yükünü hafifletir. Normalde bölgedeki çevre sorunları ile ilgili yetki vermeleri gerekirdi. Ancak bunu yapmıyorlarsa, ya sorun yaratan birilerini koruyorlar ya da Körfez’in kirliliğinden siyasi bir çıkar elde etmeye çalışıyorlar,” ifadelerini kullandı. İzmir’in çevre sorunlarına karşı bakanlıktan hiçbir destek görmediklerini yineleyen Tugay, bunun yalnızca İzmir’le sınırlı kalmadığını, Türkiye’nin pek çok yerinde benzer sıkıntılarla karşılaşıldığını ekledi.
Marmara Denizi’nin karşılaştığı müsilaj sorunu ve Ergene Nehri’nin durumu gibi ülke genelindeki çevre felaketlerine de değinen Tugay, “Güzelyurt beldesindeki altın madeni siyanür havuzunun patlaması ve Ordu’nun su kaynağındaki kirlilik gibi durumlar, bakanlığın görevini yerine getiremediğinin somut örnekleridir,” diyerek bu konunun ciddiyetine dikkat çekti. “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Türkiye’nin hiçbir bölgesinde etkin bir şekilde görev yapmadığını görüyoruz. Belki de bu alanda daha etkili bir teşkilat oluşturulması gerektiğini düşünmekteyiz,” dedi.
Sonuç olarak, Dr. Cemil Tugay, İzmir Körfezi’nin temizliği konusunda merkezi hükümetin kendilerine destek vermeyeceğini ve bu durumun İzmir’in çevre politikalarını daha da zorlaştıracağını ifade etti. “Körfez’in temizliği için gereken her adımı atacak, ancak bakanlığın bu konuda ne şekilde yardımcı olacağını da sorgulamaya devam edeceğiz,” şeklinde açıklamalarını sonlandırdı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.