X
Şiir Atölyesi’nde Mazhar Alphan Rüzgarı Esti
Görüntülenme Sayısı : 2443

Şiir Atölyesi’nde Mazhar Alphan Rüzgarı Esti

ABONE OL
23 Eylül 2024 12:56
Şiir Atölyesi’nde Mazhar Alphan Rüzgarı Esti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi, önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Bu özel günde, şair M. Mazhar Alphan’ın dostları ve şiir severler, salonu doldurarak etkinliğin coşkusuna katkıda bulundular. Şiir Atölyesi’nin hocası Veysel Çolak, açılış konuşmasında M. Mazhar Alphan’ın “Nadiga şâir” olduğunu belirterek, şairin köklerinin önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Alphan’ın babasının Servet-i Fünûn döneminin şairlerinden biri olduğunu hatırlatan Çolak, kültür sanat insanlarını çabuk tüketme alışkanlığımızın sorununa dikkat çekerek, Alphan’ın sanatının ve değerinin daha iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Etkinlikte, Nuran Aladağ, M. Mazhar Alphan’ın hayatını fotoğraflar eşliğinde sundu. Gün boyunca birçok değerli konuşma yapıldı. Seval Arslan, M. Mazhar Alphan için “Ömrünü şiire ve aşka adayan şair” ifadesini kullanarak, şairin lise yıllarında aldığı ilk ödülün altını çizen bilgiler verdi. 1991 yılından itibaren 17 şiir kitabı yayınlayan Alphan’ın eserlerinde, Türk edebiyatının önemli şairlerinden Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Nazım Hikmet, Hallac-ı Mansur, Karacaoğlan ve Yunus Emre’den etkilenerek yazdığını belirtti. Ayrıca, şairin yalın, akıcı dili ve imgeleriyle oynayan bir üslubu olduğuna değindi.

Canan Sanlı ise, mektup tarzında bir sunum yaparak M. Mazhar Alphan’ın son şiir kitaplarından “Gel Ateşle Abdest Tazeleyelim” üzerinde durdu. Bu eser üzerinden seçtiği şiirleri dinleyicilere aktardı. Aygün Eroğlu, “Mazhar Alphan Şiirlerinde Aşk” başlıklı konuşmasında, Alphan’ın aşk anlayışını dört farklı perspektiften ele aldı. Eroğlu, Alphan’ın inançlı bir şair olduğunu ifade ederek, onun şiirlerindeki aşkı özetledi. Şiirlerinde kullandığı metaforları ve dilin yoğunluğunu Veysel Çolak’ın ifadeleriyle örneklendirerek izleyicilere sundu.

Hatice Eğilmez Kaya, “Mazhar Alphan Şiirlerinde Mistisizm” konulu sunumunda, Türk edebiyatındaki mistik şairlerin görüşlerine yer verdi. M. Mazhar Alphan’ın mistisizm ve tasavvuf temasını işleyen eserlerinde kullandığı imgelerin yenilikçi bir dil ile nasıl sunulduğuna dikkat çekti. Özellikle “Maya” şiir kitabında yer alan Hallac-ı Mansur, Yunus Emre ve Mevlânâ gibi isimlerden esinlenerek yarattığı imgelerle Alphan’ın nasıl özgün bir yol izlediğini aktardı.

Etkinlikte ayrıca yapılan konuşmaların ortasına, Moris Kormano, Şehnaz İçeri, Zerrin Keskin, Ülkü Kahraman, Nurdan Aladağ, Fatma Nişancı, Ali Aksakal, Birgül Kızılkaya, Nurgül Ekeke ve Ceyhun İpteş gibi isimler, M. Mazhar Alphan’ın şiirlerini seslendirdi.

Etkinliğin sonunda M. Mazhar Alphan, katılımcılara teşekkür ederek hayat hikayesini, akademik çalışmalarını ve şiir yolculuğunu paylaştı. Ayrıca, Karşıyaka Belediyesi Atölyesi’nin “Şiir Onur Ödülü” ile etkinlikte görev alanlara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle etkinlik sona erdi. Anı fotoğrafı çekimiyle bu anlamlı gün de noktalandı. Bu etkinlik, şairin sanatı ve hayatı hakkında derinlemesine bir farkındalık yaratırken, katılımcılara unutamayacakları bir deneyim sundu.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.