Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ‘2024 Türkiye Raporu’nu değerlendirdi. Bu rapor, ekonomik kriterler açısından Türkiye’nin oldukça gelişmiş bir piyasa ekonomisine sahip olduğunu kanıtlar nitelikte. Bakan Bolat, Türkiye’nin rekabetçi baskı ve piyasa güçleriyle baş etme kapasitesinin yüksek olduğunun altını çizerken, Avrupa Birliği (AB) ile ekonomik entegrasyonun ileri seviyede olduğunu belirtmenin memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Raporun, ticaretin Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkar temeli üzerine güçlendirildiğini vurguladığını dile getiren Bolat, Gümrük Birliği çerçevesindeki sorunların çözümü konusunda ilerleme kaydedildiğinin ve bu konuda atılacak adımların devam etmesi gerektiğinin de ifade edildiğini belirtti.
Bakan Bolat, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi öncesinde mevcut ticari sorunların aşılması ve daha derin bir işbirliği kurulması için önemli bir platform olarak tanımlanan Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’nun ilk toplantısını Avrupa Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ile Temmuz ayında Brüksel’de gerçekleştirdiklerini aktardı. Bu diyalogun, karşılıklı işbirliği için önemli adımlar içerdiğini ve raporda yer almasının kayda değer olduğunu belirtti. Ayrıca, AB’nin son dönemlerde artan teknik ve üst düzey diyaloğuna dikkat çekerek, bu diyaloğun mevcut ticari sorunların çözümüne yönelik işbirliği anlayışıyla ele alındığını ve karşılıklı bir yol haritası çizildiğini ifade etti. Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’nun bu sorunların giderilmesine katkı sağladığını vurguladı.
Bakan Bolat, son bir yıl içerisinde AB ile Gümrük Birliği’nin işleyişine dair Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’nun kurulması dahil tüm diyalog pencerelerinin açık olduğunu ve ticari ilişkilerin karşılıklı yarar temelinde güçlendirildiğini dile getirdi. Ayrıca, iki taraf arasındaki ticari engellerin kaldırılması yönünde de önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, raporda Yüksek Temsilci ile Komisyon’un Gümrük Birliği’nin güncellenmesine dair müzakerelerin yeniden başlatılmasını tavsiye etmesinin bu olumlu ilişkilerin bir yansıması olduğunu ifade etti.
Bakan Bolat, Türkiye Raporu’nun ekonomi ve ticaretle ilgili bölümler dışındaki kısımlarının ise Dışişleri Bakanlığı tarafından daha önce açıklanan eksiklikler içerdiğini, bu değerlendirmelerin Türkiye açısından objektif olmadığını ve haklı gerekçelere dayanmadığını belirtti. Ancak, Komisyon’un rapor vesilesiyle ticaret ve ekonomi başlığı altında Türkiye ile yeniden kurulan işbirliğine ve özellikle Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’na yaptığı olumlu atıfların değerlendirildiğini ve AB ile sonraki çalışmalara yönelik görüşmelere hazır olduklarını belirtmekten de memnuniyet duyduğunu ifade etti.
“AB’NİN SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMESİ BEKLENTİMİZ DE DOĞAL OLARAK DEVAM ETMEKTEDİR”
Bakan Bolat, “En önemli ticaret ortaklarımızdan AB ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, karşılıklı fayda temelinde ve yeşil dönüşüm ile dijital ticaret gibi konularda işbirliğinin geliştirilmesi gerekmektedir. Yeni diyalog süreci, bu çerçevede dengeli bir şekilde yürütülmelidir. Bakanlığımızın bu konuda yakın işbirliği ve diyalog yönündeki kararlılığı açıktır. Ayrıca, AB’nin üzerine düşen konularda sorumluluklarını yerine getirmesi beklentimiz de doğal olarak devam etmektedir” şeklinde konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.