Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı itibarıyla Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri verilerini kamuoyuna duyurdu. 2023 yılının Temmuz ayı sonu itibarıyla Türkiye’nin uluslararası yatırım pozisyonu (UYP) verilerine göre, yurt dışı varlıkları 348,8 milyar ABD doları seviyesine ulaşarak yıl sonuna göre yüzde 4,8 oranında bir artış gösterdi. Öte yandan, Türkiye’nin yurt dışına olan yükümlülükleri ise 706,5 milyar ABD doları olarak kaydedilerek yüzde 8,9 oranında bir artış yaşandı. Bu veriler, Türkiye’nin uluslararası ekonomik ilişkilerdeki durumunu ve dengesini göstermesi açısından önemli bir yere sahip.
Net uluslararası yatırım pozisyonu, yani Türkiye’nin yurt dışı varlıklarıyla yurt dışına olan yükümlülükleri arasındaki fark, 2023 yıl sonunda eksi 316,2 milyar ABD doları seviyesindeyken, 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla eksi 357,7 milyar ABD doları seviyesine düştü. Bu sonuç, Türkiye’nin dış ekonomik yükümlülüklerinin artış gösterdiğini ve net pozisyondaki açığın derinleştiğini ortaya koyuyor.
Varlıkların alt kalemlerine bakıldığında, rezerv varlıklar kalemi 2023 yıl sonuna göre yüzde 4,9 artarak 147,8 milyar ABD doları seviyesine ulaşırken, diğer yatırımlar kalemi de yüzde 3,9 oranında bir artış ile 129,1 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiş durumda. Diğer yatırımlar alt kaleminde, bankaların yabancı para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduatlarının toplamı ise yüzde 6,9 artış ile 49,7 milyar ABD doları seviyesine yükselmiştir.
Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımların, piyasa değeri ve döviz kurlarındaki değişimlerin etkisiyle, 2023 yıl sonuna göre yüzde 15,3 oranında artış kaydederek 222,0 milyar ABD doları seviyesine ulaştığı görülmektedir. Portföy yatırımları ise aynı dönemde yüzde 29,1 oranında bir artışla 123,8 milyar ABD doları seviyesine gelmiştir. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku, 2023 sonuna kıyasla yüzde 33,6 oranında artarak 39,5 milyar ABD doları olmuştur. Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) stoku, 399,2 oranında bir artış ile 13,2 milyar ABD doları seviyesine ulaşırken, Hazine’nin tahvil stoku da yüzde 4,1 artışla 44,3 milyar ABD doları olarak kaydedilmiştir.
Diğer yatırımların değeri ise 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,1 artışla 360,7 milyar ABD doları seviyesine gelmiştir. Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki yabancı para mevduatları ise yüzde 5,3 oranında azalış göstererek 40,9 milyar ABD doları olurken, Türk Lirası mevduatı yüzde 36,4 oranında bir artışla 23,2 milyar ABD doları seviyesine yükselmiştir.
Bankaların toplam kredi stoku? yüzde 10,1 oranında bir artışla 68,8 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku ise yüzde 0,8 oranında bir azalma göstererek 100,2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu veriler, Türkiye’nin finansal durumu ve ekonomik zorlukları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Aynı zamanda, ekonomideki gelişmeleri ve değişimleri anlamak için dikkate alınması gereken unsurları da vurgulamaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.