Dünya Otizm Farkındalık Günü, toplumda otizm konusunda bilinç oluşturmayı amaçlayan bir gündür. Ege Üniversitesi Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, otizmli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak ve sosyal hayatta daha etkin olmalarını sağlamak için önemli çalışmalar yapmaktadır. Merkezin Müdürü Doç. Dr. Nilay Kayhan ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezen Köse, “Dünya Otizm Farkındalık Günü” hakkında detaylı bilgi vermiştir.
Prof. Dr. Köse, otizmin sosyal etkileşim ve iletişim zorlukları, davranışsal farklılıklar, takıntılı ilgi alanları ve duyusal hassasiyetlerden kaynaklanan nöro gelişimsel bir bozukluk olduğunu belirtmiştir. Otizm belirtilerinin yaş ve zihinsel kapasiteye göre değiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Köse, erken teşhisin önemini ve belirtilerin fark edilmesi gereken noktaları anlatmıştır.
Özellikle çocukluk döneminde otizmin belirtileri fark edilip erken müdahalenin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Köse, otizmli bireylerin zihinsel yetersizlik yaşamadığını da ifade etmiştir. Ayrıca, otizmli bireylerin toplumdaki yerlerinin ve sosyal hayata entegrasyonlarının desteklenmesi gerektiğini vurgulamıştır.
Ege Üniversitesi Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, otizm farkındalığının artırılması ve otistik bireylerin eğitimine destek olmak amacıyla çalışmalarına devam etmektedir. Doç. Dr. Nilay Kayhan, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların erken dönemde desteklenmesi gerektiğini ve bireye özel eğitim planlarının oluşturulması gerektiğini vurgulamıştır.
Öğrencilerin eğitimine tam erişim sağlanması ve öğretmenlerin otizm hakkında bilgi sahibi olmalarının önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Kayhan, eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlere kadar bütüncül bir bakış açısının benimsenmesi gerektiğini ifade etmiştir. Otizmli bireylerin eğitiminde kanıta dayalı uygulamaların ve ailelerle iş birliğinin önemine vurgu yapmıştır.
Sonuç olarak, her çocuğun nitelikli eğitim hakkının gözetilmesi ve otizmli bireylerin toplumsal yaşama tam katılımlarının desteklenmesi gerektiği belirtilmiştir. Eğitim, sağlık, sosyal hizmet ve istihdam konularında hak temelli bir eğitim felsefesinin benimsenmesi ve kapsayıcı yaklaşımların hayata geçirilmesi önemlidir. Bu sayede otizmli bireyler toplumda daha aktif bir rol oynayabilir ve yaşamlarını daha iyi şekillendirebilirler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.