Belgeler Restore Edilerek Geleceğe Aktarılıyor
Görüntülenme Sayısı : 2205

Belgeler Restore Edilerek Geleceğe Aktarılıyor

ABONE OL
30 Temmuz 2024 09:37
Belgeler Restore Edilerek Geleceğe Aktarılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, kültürel ve tarihi mirasa sahip belgeler ile tapu defterlerini korumaktadır. Bu belgelerin gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılabilmesi amacıyla yıpranmış belgeler ve tapu defterleri restore edilmektedir. Mülkiyet defterlerindeki hasarların yanı sıra diğer kurumlardan gelen onarım taleplerine de cevap verilmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı bünyesinde yer alan Belge Konservasyon ve Restorasyon Birimi, 2007 yılında kurulmuş olup bugüne kadar 121 bin 401 belgenin restorasyonunu tamamlamıştır. Restorasyona ihtiyaç duyan yıpranmış belgeler, uzman bir ekip tarafından aslına uygun bir şekilde yenilenmektedir. Belgenin durumuna göre, klasik yöntemle elle restore edilirken, ikinci yöntem olan leaf-casting uygulamasında belge kağıt hamuru ile tamamlanmaktadır.

Leaf-casting adı verilen ikinci uygulamada, mürekkebi dağılmayan belgelerin eksik kısımları tamamlanmaktadır. Türkiye’de yerli ve milli üretimle yapılan leaf-casting makinesi sayesinde, restorasyon işlemi çok daha hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir. Restorasyon süreci sonunda, belgeler ciltlenip bir tutanakla ilgili birime teslim edilmektedir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı, Ayasofya Vakfiyesi’nin restorasyonunu da gerçekleştirmiştir. 1463 tarihli ve 65 metre uzunluğundaki bu vakfiye, klasik restorasyon yöntemiyle titiz bir çalışma sonucunda yenilenmiştir. Restorasyon Uzmanı Nursel Demir, yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, arşivlerinde bulunan belgelerin günümüzde bile hala geçerliliğini koruduğunu belirtmiştir. Bu belgeler, miras anlaşmazlıkları veya kadastro tespitine itiraz davalarında dayanak olarak kullanılmaktadır.

En az 10 karakter gerekli