Osmanlı İmparatorluğu’nun son sarayı olan Yıldız Sarayı, Sultan 3. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan için inşa edildi. Fakat saray, asıl önemini Sultan 2. Abdülhamid döneminde kazandı. 30 yıl boyunca devleti yöneten ve ikametgah olarak kullanan Sultan 2. Abdülhamid, 1909’da tahttan indirilmesiyle sarayın önemi azaldı. Tahttan indirilmesini fırsat bilen Hareket Ordusu tarafından saray yağmalandı. Yağmalama sırasında papağanlar, silahlar ve altından yapılan saltanat arabası yağmacılar arasında paylaşıldı. Abdülhamit Han’ın özel eşyaları ve mücevherleri de çalındı. Son Osmanlı padişahı Sultan 6. Mehmed Vahdeddin döneminde saray bir süre kullanıldı, ancak 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını dış dünyaya kapattı.
Yıldız Sarayı, 1924’te Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi ve uzun bir süre “Harp Akademileri” olarak kullanıldı. 1978’de Kültür Bakanlığı’na bağlı hale gelen saray, 2015’te Cumhurbaşkanlığı’na geçti. 2018’de Milli Saraylar’a devredilen saray, aynı yıl restorasyon sürecine alındı. 6 yıllık restorasyon çalışmaları sona erdi ve Yıldız Sarayı, ziyaretçilere açılmaya hazırlanıyor. Sarayın farklı binaları, restorasyon sonrası ilk kez ziyaretçileriyle buluşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Temmuz Cuma günü saray, müze olarak hizmete girecek.
İstanbul Topkapı Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Pazan, Yıldız Sarayı’nın tarihini anlattı. Sarayın Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetildiği son saray olduğunu belirten Pazan, Sultan Abdülhamid’in 33 yıl boyunca Osmanlı Devleti’ni burada yönettiğini ifade etti. Sarayın geniş bir kompleks olduğunu ve zamanla geliştirildiğini belirten Pazan, Sultan Abdülhamid döneminde yapının 500 bin metrekareye ulaştığını dile getirdi.
Sultan 2. Abdülhamid’in tahttan indirilmesiyle sarayda olumsuz olaylar yaşandığını vurgulayan Pazan, yağmalama sonucu papağanlar, silahlar ve mücevherlerin çalındığını belirtti. Saraydaki eşyaların dağıldığını ve halkın Yıldız Sarayı’nın görülmemiş bölgelerini ziyaret edebileceğini söyledi. Yıldız Sarayı’nın restorasyon sonrası halka açılmasıyla birlikte, tarihi ve kültürel mirasın ziyaretçilerle buluşacağı belirtildi.